Wikihírek:Kocsmafal (műszaki)

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!


Kocsmafal – műszaki problémák szekciója
 • A műszaki szekcióban vitathatod meg a MediaWiki szoftverrel, HTML/CSS/JS/... kóddal, böngészőkkel stb. kapcsolatos ötleteidet, problémáidat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont. Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új téma indítása
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó
  Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!

Főlap   |   Hírek +   |   Kezdőknek +   |   Javaslatok +   |   Műszaki +   |   Helyesírási +   |   Jogi +   |   Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Véleménykérés   |   Commons magyar kocsmafala +


A Wikihírek munkatársai
Szerkesztők
kik azok? · üzenőfala · véleményezése

friss változtatások


új szerkesztők · anonok · naplófájlok
Adminisztrátorok
szabályozása · üzenőfala · kézikönyve · választása
blokkolás · lapvédelem · törlés
Botok
szabályozása · jelentkezése · feljelentése
botstátusz · szerkesztői jogok · szerkesztő átnevezése
WIKIHÍREKKEL KAPCSOLATOS BUGREPORTOK
BUGREPORTOK FOLYAMATBAN

Technikai dolgok

Két dolog tűnik szembe elsőre: nem működik, vagy én felejtettem el a pontos nevüket az olyan mágikus szavaknak, amitől lenne egy "+" fülecske pl. ezen az oldalon. A másik dolog, ami feltűnik, hogy nincs logó baloldalt: Ez gondolom a wiki beállításaiból fakad, és szólni kellene a fejlesztőknek IRC-n. Meg lehetne még próbálni feltölteni a helyére a kép 135 képpont széles változatát[1], hátha az megoldja a dolgot.– Bdamokos vita 2008. június 1., 03:44 (UTC)

Most nem keresem ki, de itt megtalálod: w:User:Dani/magic words. A kép már folyamatban van, csak először engedélyezniük kell a feltöltést ebben a wikiben. (Bugzilla jelentés itt: [2]) //Danikomolyan? 2008. június 1., 09:36 (UTC)

Licensz

A Wikihírek ugye CC-By licenszű, míg a Wikipédia GFDL licenszű, így nem vagyok benne biztos, hogy át lehet onnan ide egy az egyben anyagokat hozni: de ha még lehetne is, akkor is fel kellene tüntetni a forrást: jelen esetben gondolok a sablonokra, illetve még inkább az átvett irányelvekre.– Bdamokos vita 2008. június 1., 03:44 (UTC)

Tévedés, pont emiatt kellett várni az új wikik elkészítésére, a GFDL 1.2-nek a módosított változatát használjuk, ami lehetővé teszi a közreműködések CC-BY-SA alatti közlését is. //Danikomolyan? 2008. június 1., 09:41 (UTC)
Ez a kezdőlapon biztosan nem egyértelmű, sőt egyben ellentmondásos is (mert ott ugye CC-BY van, te CC-BY-SA-t írsz, ha biztos vagy a szituációban, kérlek javítsd a kezdőlapon). – Dami vita 2008. június 1., 12:16 (UTC)
Javítottam a címlapon. Az angol Wikinews CC-BY licenszű, onnan vettem. – Dami vita 2008. június 13., 15:32 (UTC)

Adminok

Itt jelezném, hogy három adminjelöltre lehet szavazni a WH:JA oldalon, közülük Dani jelenleg rendelkezik admini jogkörökkel. – Bdamokos vita 2008. június 1., 03:44 (UTC)

RSS

Sziasztok! Tudja valaki, hogyan készülnek az enwikinews RSS-csatornái? Nekem az az ötletem támadt, hogy esetleg lehetne kezdeni az api.php és a Yahoo! Pipes összeházasításából valamit, de a Pipes összerakása már nem ment. Üdv, – Dami vita 2008. június 13., 15:33 (UTC)

 • Nézegettem a Pipes-ot, ezt sikerült összerakni. Még elég kezdetleges. Az angolon a feedburnert használják, esetleg itt is lehetne azon keresztül, hogy legyenek statisztikák. Bár az egésznek addig nem sok haszna van, amíg nincsenek hírek.– Gondnok vita 2008. június 13., 18:39 (UTC)
A Feedburner csak a statisztika miatt van, ahhoz hogy működjön kell lennie egy alap feed-nek, amit lehet aztán "égetni" a Feedburnerrel hogy az ember megkapja a pontos statisztikákat és hozzácsapjon egy-két csilivili extrát. A fő kérdés, az alapfeedet hogy csinálják (talán a toolserveren keresztül?)?– Dami vita 2008. június 13., 19:19 (UTC)
Igen a FeedBurner-t statisztikára találták ki. Érdemes az elején mindjárt azon keresztül megcsinálni, így ha maga a forrás feed megváltozik is, az FB-s cím ugyanaz marad. Amúgy bottal lehetne talán a legjobb megcsinálni. Toolserver-en szerintem mostanában nem nagyon adnak accountokat.– Gondnok vita 2008. június 13., 19:31 (UTC)
A pipe amit csináltál jó kiindulópont, megpróbálom felturbózni, hogy a szöveg is benne legyen. – Dami vita 2008. június 13., 19:27 (UTC)
Toolserver alatt az angol megoldáson fortíroztam. – Dami vita 2008. június 13., 19:37 (UTC)
Itt egy majdnem használható változat: http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=cc513f1a030d8233036f39d5b3ba21b8 , még a szerkesztés linkeket kellene kiimádkozni belőle, de a próbálkozásaimra (String regex) csak behalással felel a pipe. (Túl sok a loop talán...). Viszont ha a {{publikált}} sablon beillesztene egy noeditsectiont , akkor teljesen jó lenne. Ha ez így megfelel, akkor megcsinálom a Feedburnert, és az egyes portáloknak ennek a mintájára már könnyen lehet majd Feedet csinálni. – Dami vita 2008. június 13., 20:37 (UTC)
Szerintem (egyenlőre) megfelel. – Gondnok vita 2008. június 13., 22:27 (UTC)

Itt van felsorolva, a többi Wikinews hogyan oldotta meg.– Dami vita 2008. június 13., 21:34 (UTC)

Sikerült beüzemelni a regexet, és nagyjából kiírtani a szerkesztés linkeket, és a lábjegyzetekre mutató linkeket (valamelyest barbár módon, mert a regex nem igazán az én terepem). Ha gondolod vess egy pillantást a mostani állapotára, hátha tudsz még rajta fejleszteni. – Dami vita 2008. június 13., 22:54 (UTC)


Most már rendesen a címsor melletti RSS ikonka is felismeri a Feedburneres feedet, és az egyes kategóriáknak mind van saját feedjük a bennük levő hírek követésére.– Dami vita 2008. június 20., 20:11 (UTC)

Ha lesz portálnévtér akkor majd azoknak is lehet külön RSS-e, nagyon modernek leszünk, már csak cikkek kellenek. – Dami vita 2008. június 20., 20:25 (UTC)

E-mail

A friss hírek az RSS-nek köszönhetően napi hírlevél formájában is olvashatók. Feliratkozni ezen a linken keresztül lehet.– Dami vita 2008. június 13., 23:10 (UTC)

Gondok a névterek körül

 1. nincs portál névtér.
 2. A Wikihírek névtér vitalapjai a fő névtérbe jönnek létre, nem pedig a Wikihírek_vitalap névtérbe.

Ez helyi beállítási probléma vagy irány a bugzilla? -Gondnok vita 2008. június 19., 17:49 (UTC)

Bugzilla. //Danikomolyan? 2008. június 20., 00:23 (UTC)
Jeleztem. – Gondnok vita 2008. június 20., 14:31 (UTC)
Ugyanez a hiba fennáll a Wikidézetkben és a Wikiforrásban is.– Dami vita 2008. június 22., 16:56 (UTC)
Apropó névterek, a Wikihírek vitának nem kellene kötőjelesnek lennie? --Dami vita 2008. június 20., 20:00 (UTC)

De. A WP adminlistán megválaszoltam kérdésed emlékeim szerint, ha nem, akkor ott le van írva, miért (mert tulajdonnévhez kapcsolódik közvetlenül, lásd Ady-vers, Afrika-kutató, Európa-műhely), a szótagszámnak ide nincs köze. Bennó vita 2008. június 23., 19:31 (UTC)

Portál névtér

Mivel az előző bugot lezárták, újat nyitottam a Portál névtér engedélyezését kérve: 14748. hiba (szavazás).

A fejlesztők tegnap létrehozták a Portál névteret. – Gondnok vita 2008. augusztus 11., 09:23 (UTC)

Kértem a logo beállítását is: 14753. hiba (szavazás). Hátha. – Gondnok vita 2008. július 7., 18:57 (UTC)

Felhasználói név

Hali! Olyan problémám lenne, hogy én minden magyar wikiprojectben és a Commonsban is Matthew néven vagyok fenn. Na most nagy vidáman, amikor ide is regisztráltam volna, akkor azt mondta nekem a rendszer, hogy ezt már lestipistopizták központilag. Puff neki, nem meglepő. No de az illető valószínűleg nem akar majd a magyar nyelvű Wikinewsban ténykedni. Nem lehetne megoldani, hogy ide valahogy mégis beregisztrálhassak a megszokott nevemmel? Köszönöm - 84.2.181.181, ergo a magyar Matthew 2008. augusztus 5., 12:10 (UTC)

A magyar wikihíreken még szabad a Matthew felhasználói név. Próbáld meg, hogy belépsz a magyar wikipédián és beállítod magadnak a globális felhasználói fiókot. Ha nincs megerősített emailcímed, előtte intézd el azt is minden projectben, ahol van felhasználói neved (huwikipedia, commons stb.) Úgy látom a magyar wikipédián meg van adva az emailed, de a commonson nincs. Szerintem ott is adj meg emailt (ugyanazt). Bár talán anélkül is menne, ebben nem vagyok biztos. Miután létrehoztad a globális fiókodat, átjössz ide, és a Matthew felhasználói névvel és a Wikipédiás jelszavaddal bejelentkezel. Azt hiszem, ilyenkor "aki kapja, marja" alapon megy a dolog, aki először belép az adott wikire, azé lesz a név. De könnyen lehet, hogy nem fog sikerülni, de talán egy próbát megér. – Gondnok vita 2008. augusztus 5., 13:26 (UTC)
Biztos nem lesz így jó. Most nézem, hogy csak egy globális fiók létezhet adott néven. Így viszont szerintem nem lehet mit tenni. Esetleg átnevezteted magad a wikipédián és a commonson is, és mindenhol az új nevedet használod, de gondolom az nem felel meg neked. – Gondnok vita 2008. augusztus 5., 13:33 (UTC)

Az már túlbonyolítás lenne. Ha nem megoldható, túl fogom élni azt is, ha ezen más a nevem. Egyébként a létező globális fiók tulajdonosa ezekben a wikikben regisztrált: en.wikipedia.org; en.wikiversity.org; meta.wikimedia.org; simple.wiktionary.org - 84.2.181.181 2008. augusztus 5., 14:07 (UTC)

Szerintem hosszú távon a "globális" megoldás jó dolog, próbálj megbarátkozni az új név gondolatával. De ha nem, akkor is valahogy gyere, mindenkire nagy szükség van, mert alig vagyunk. - Vadaro vita 2008. augusztus 8., 18:32 (UTC)

DynamicPageList

Van néhány cikk, amivel nem megfelelően működik. Ezeknél a cikkeknél, ha egy include-olt sablon megváltozik (pl. {{forrás}}, {{wikihírek}}), akkor a DPL lista elejére kerülnek. A dátumuk az lesz, amikor a beinclude-olt sablont szerkesztették. Úgy kellene működnie, hogy azt a dátumot írja ki, és aszerint rendezi, amikor a paraméterek között elsőként felsorolt kategóriába (esetünkben a Publikált) bekerült.

Néhány problémás szócikk:

 1. Gyenesei István javaslatát elfogadták, 20 millió forintot kapnak Kásásék
 2. Több mint 600 gyanusított - az FBI felszámolja a gyermek prostitúciót
 3. Nagy Miklóst még nem találták meg sem Hollandiában, sem Romániában
 4. Megszakította kapcsolatát Amerikával a legnagyobb iraki szunnita párt
 5. Megtartották Brüsszelben az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozóját
 6. Megemlékezések a „prágai tavasz“ leverésének negyvenedik évfordulóján
 7. Grúzia bejelentette kilépését a Független Államok Közösségéből
 8. Tenisz: a spanyol Rafael Nadal és a nőknél az amerikai Venus Williams a wimbledoni bajnok
 9. Szávay Ágnes győzött belga ellenfele ellen a stockholmi WTA-tornán
 10. Magyar helyszínekkel bővül az Európai Kulturális Örökségek listája
 11. Lewis Hamilton győzött a 2008-as Formula–1 világbajnokság tizedik futamán
 12. Elhunyt Bronisław Geremek történészprofesszor, lengyel liberális politikus
 13. Sólyom László Hanti-Manszijszkban, a Finnugor Népek V. Világkongresszusán
 14. Robert Mugabe Zimbabwe elnöke megérkezett a Római élelmiszer-csúcstalálozóra
 15. Szíria a BT előtt támadja Amerikát

Lehet még több is.

Gondolom lehet a bugzillán jelezni, csak sajnos valószínűleg nem fog történni semmi. Az egyik megoldás az lenne, ha az összes szócikkben használt sablont levédjük, és soha többé nem szerkesztjük. Esetleg megcsináljuk substolhatóra a sablonokat, és ezekben így használjuk. – Gondnok vita 2008. október 31., 14:09 (UTC) – Gondnok vita 2008. október 31., 14:09 (UTC)

Ticker

Próbáltam megkreálni a {{Ticker}} sablont az angol wiki alapján, de nem akar sikerülni. Segítenétek? Előre is köszönöm, Einstein2 vita 2009. szeptember 8., 17:25 (CEST)Válasz[válasz]

A hozzá tartozó Javascriptet is át kell hozni, hogy működjön. Hétvégén megpróbálom megcsinálni. – Gondnok vita 2009. szeptember 10., 10:31 (CEST)Válasz[válasz]
Köszönöm! – Einstein2 vita 2009. szeptember 23., 15:38 (CEST)Válasz[válasz]

Diagram

Akkor nekem is lenne egy kérésem. Szeretném a wikipédia oszlopdiagram sablonjait használni, mert egyes cikkeket jobban lehetne diagrammokkal illusztrálni. Ezek kellenének:

Nagyon hálás lennék érette!Beroesz vita 2009. szeptember 10., 11:17 (CEST)Válasz[válasz]

Ez megvan. – Gondnok vita 2009. szeptember 22., 16:35 (CEST)Válasz[válasz]


Nézettség

Szeretném megkérdezni, hogy meg lehet-e valahol nézni egy szócikk nézettségét. Ha lehet, akkor hol? Kérlek válaszoljatok a vitalapomon. Szerkesztő100 vita 2010. május 6., 18:09 (CEST)Válasz[válasz]

Nyers adatokat találhatsz itt. (Bővebbet nem tudok.) - Xbspiro vita 2010. május 7., 15:54 (CEST)Válasz[válasz]

http://stats.grok.se/hu.n/Tgr vita 2010. május 7., 19:08 (CEST)Válasz[válasz]